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Attached is an order to be issued as soon as possible. 

owe 
Attachment 

cc: Wanda Terrell 
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BEFORE THE FLORIDA PUBLIC SERVICE COMMISSION 

In re: Proposed Rule 25-24.845, 
F.A.C., Customer Relations; 
Rules Incorporated; and Proposed 
Amendments to Rule 25-4.003, 
F.A.C., Definitions; Rule 25-
4.110, F.A.C., Customer Billinq; 
Rule 25-4.118, F.A.C., 
Interexchanqe Carrier Selection; 
Rule 25-24.490, F.A.C., Customer 
Relations; Rules Incorporated. 

DOCKET NO. 970882-TI 
ORDER NO. PSC-98-0200A-PHO-TI 
ISSUED: February 5, 1998 

MQQIFIC&TIQN TO PREHEABING ORQER 

Prehearinq Order No. PSC-98-0200-PHO-TI issued on February 
2, 1998, is amended to correct AT•T positions of the issues that 
were inadvertently misstated. 

IX. ISSUES AID PQSITIQNS 

The followinq issues will be determined at the hearing. 

IIIQI 1; Should the Commission adopt new rule 25-24.845, Florida 
Administrative Code, aa proposed by the Commission at the 
December 16, 1997, agenda conference? 

IOIIJICII; 

AT&T: The Commission should not impose the requirements of 
Rule 25-4.110 (10) - (13) on ALECs because they are unnecessary 
in a competitive environment. Customers may freely switch 
providers if they are dissatisfied with ALEC billing practices. 
The Commission should ~oae the requirements of Rule 25-4.118 
only as modified pursuant to AT•T's suggestions, below. 

I88U& 2: Should the Commission adopt the proposed amendments to 
Rule 25-4.003, F.A.C., as proposed by the Commission at the 
December 16, 1997, aqenda conference? 

IQIIJICII: 

AT&T: AT&T does not oppose the proposed changes. 
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I88Ua 3: Should the Commission adopt the proposed amendments to 
Rule 25-24.110, F.A.C., as proposed by the Commission at the 
December 16, 1997, agenda conference? 

IQIIUQM; 

AT,T: No. Instead, the Commission should make the 
following changes to the proposed rule: 

(1) Subsection (10) should be effective no sooner than six 
months after the rule is formally adopted and becomes effective, 
rather than retroactively. Changes to billing systems will 
require time for programming and implementation. 

(2) Delete the requirement in Subsection (10) that each 
provider's certificate number be printed on the customer bill. 
This would impose costa without accomplishing additional consumer 
protection or impose coats that are unreasonable in view of the 
ability substantially to accomplish the objective of the rule at 
a lower cost. The correct certificated name is all that is 
necessary to "track• the provider • . 
(3) Delete Subsection (11) (a) J., which requires a billing block 
option to be validated by a customer-specific PIN numb~r. This 
requirement would impose massive implementation and operational 
costs without accomplishing additional consumer protection, since 
the rules currently prohibit disconnection of services for 
nonpayment of nonregulated charges. Further, there is no 
competent, substantial evidence available that such an option is 
available, can be developed, or that it would offer a reasonable 
solution to the problem of •cramming.u Requiring non-regulated 
charges to be billed on pages separate from re9ulated charges 
would adequately address this issue, since customers could 
readily identify such charges and in any event are not subject to 
loss of service for failure to pay such charges. 

Requiring that the PIN be transmitted from the LEC to the 
IXC, from the IXC to the third-party billing entity and from the 
third-party billing entity back to the LEC would require maJor 
revisions to already complex systems and would not provide any 
additional security to consumers. In fact, sharing the 
consumer's PIN among many different entities would reduce, rather 
than enhance, security. 
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Additionally, unless third party providers have a means to 

dete~ine if there is a billing block option and then validate a 
PIN prigr to providint a service, the rule will encourage fraud 
in an industry vhoae conaumera already bear the costs of hiqh 
toll fraud losses. 

The followint scenarios are all probable under tni~ rule: a 
member of a household is not able to accept a collect call 
because a/he doesn't know the PIN; a consumer accepts a collect 
call or requests that a service be billed on his or her LEC bill, 
but provides an incorrect PIN and thereafter refuses to p~y the 
charges; an unscrupulous provider obtains the customer's PIN in 
connection with a valid transaction and then proceeds to use the 
PIN to •cramw other items on the bill. 

(4) Subsection (12) should be revised to allow companies to 
notify customers of the PIC freeze option either by letter or on 
their bill, and should additionally be revised to allow companies 
the option of providint to customers their own form that includes 
the information found on Form PSC/CAF 2, rather than the fo~ 
itself. AT•T has thousands of ct•stomer service representatives 
who deal with customers from all over the country. Imposition of 
a specific form unique to one state is burdensome from a process 
management and trainin9 perspective and thus reduces, rather than 
increases, AT•T's ability to provide quick, accurate, and 
effective customer service. 

Additionally, the rule is seriously deficient unless it also 
requires the carrier that applies a PIC freeze to send written 
notification to that effect, separate from the customer's bill. 

(5) Subsection (13) should be revised to allow companies to 
notify customers of a change in provider either by placing the 
notice on the bill or proviuing a bill insert. Companies should 
be allowed a minimum of six months to implement this requirement. 

IISU. 4: Should the Commission adopt the proposed amendments to 
Rule 25-2~.118, F.A.C., as proposed by the Commission at the 
December 16, 1997, agenda conference? 

IQIIIJCII; 

AT,T: No. Instead, the Commission should make the 
following chan9es to the proposed rule: 
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(1) Subsection (2) (b): Delete the requirement that the 

customer make an individual inbound call on each line that s/he 
wants to have switched, which increases the number of telephone 
calls that must be made to switch providers, and prevents 
customers from making such phone calls from other locations, such 
as work. Additionally, the ANI would not be captured for 
customera tranaferred from one service center to another. 

(2) Subsection (2) (d): This section essentially requires a 
customer to make a PIC change twice. First the customer makes 
the change request, after which s/he receives an informational 
package, and then the customer must again request the change via 
the postcard. There is no evidence that the current process 
(allowing the customer to change his mind and 'deselect' a 
company via postcard) is insufficient or that customers desire 
this change. 

(3) Subsection (•): The rule should not prohibit companies 
from using cleMrly identifiable, non-deceptive LOAs that also 
include a check. FCC rules clearly allow use of such 
inducements. 

(4) Subsection (5): This section should be amended to 
require the provider either to receive the signed LOA ~ have 
obtained third party verification prior to the change 

(5) Subsection (8): The Commission should require 
companies to rebate charges for up to 30 days after the customer 
receives his first bill. 

There are several problems with the requirement that 
companies provide consumers with 90 days' free service. First, 
by doinq more than making customers whole, the provision 
constitutes an award of damages, which is beyond the Commission's 
jurisdiction. Second, rather than encouraging customers to be 
alert to unauthorized charges, it encourages the opposite. 
Customers have a legal obligation to examine their bank and 
credit ca~d statements in a timely manner in order to b~ entitled 
to a remedy, and there is no reason to provide an exception for 
telephone bills. Third, the requirement will substantially 
increase regulatory costs by encouraging frivolous complaints. 

(6) Subsection (11): The requirement that customers be 
notified of PIC freeze availability during both telemarketing and 
verification is redundant and increases costs. All such 
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notification should be handled in the first instance by customer 
service personnel, third party verifiers should be limited to 
verifying customer acceptance of the PIC freeze option. 

(1) Subsection (12): The requirement that providers send a 
letter notifying the customer that it will be providing his 
service is duplicative' particularly so in cases where the 
company has completed third party verification or has sent the 
informational package referenced in Rule 25-4.118(2) (d). 

(8) Subsection (13): The requirement that companies provide 
the customer a copy of the authorization relied upon within 15 
days should be modified to require that companies provide a copy 
of any written authorization within 30 days. 

(9) Subsection (14): This section tmposes a number of 
requirements modeled on LEC customer service rules. These 
requirements are unnecessary in a competitive environment, where 
customers may switch providers when they believe they are 
receiving poor service. The Commission can better serve 
customers by facilitating selection and de-selection of 
providers, which will allow immediate redress for perceived poor 
service. 

I..U. 5: Should the Commission adopt the propose• 
amendments to Rule 25-24.490, F.A.C., as proposed by the 
Commission at the December 16, 1991, agenda conference? 

IQIIIQ; 

AT&T. The Commission should not impose the requirements of 
Rule 25-4.110 (10) - (13) on IXCs because they are unnecessary in 
a competitive environment. Customers may freely switch providers 
if they are dissatisfied with IXCs billing practices. The 
Commission should impose the requirements of Rule 25-4.118 only 
as modified pursuant to AT&T's suggestions, above. 

It is therefore, 

ORDERED that the Order No. PSC-98-0200-PHO-TI is modified as 
prescribed herein. It is further 

ORDERED that the Prehearing Order is reaffirmed in every 
other respect. 
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By Direction of the Florida Public Service Commission, this 

~ day of Flbruary, lJil. 

BLANCA S. BAYO, Director 
Division of Records and Reporting 

(S E A L) 

owe 

NQTICE OF FQRTHER PRQCEEPINGS OR JYDICIAL REVIEW 

The Florida Public Service Commission is required by Section 
120.569 (1), Florida Statutes, to notify partie;:; of any 
administrative hearing or judicial review of Commission orders that 
is available under Sections 120.57 or 120.68, Florida Statutes, as 
well as the procedures and time limits that apply. Th~s notice 
should not be construed to mean all requests for an administrative 
hearing or judicial review will be granted or result in the relief 
sought. 

Mediation may be available on a case-by-case basis. If 
mediation is conducted, it does not affect a substantially 
interested person's riqht to a hearinq. 

Any party adversely affected by this order, which is 
prel~nary, procedural or inte~diate in nature, may request: (1) 
reconsideration within 10 days pursuant to Rule 25-22.0376, Florida 
Administrative Code, if issued by a Prehearing Officer; (2) 
reconsideration within 15 days pursuant to Rule 25-22.060, Florida 
Administrative Code, if issued by the Commission; or (3) judicial 
review by the Florida Supreme Court, in the case of an electric, 
gas or telephone utility, or the First District Court of Appeal, in 
the case of a water or wastewater utility. A motion for 
reconsideration shall be filed with the Director, Division of 
Records and Reporting, in the form prescribed by Rule 25-22.060, 



• 
ORDER NO. PSC-98-0200A-PHO-TI 
DOCKET NO. 910882-TI 
PAGE 1 

•• 
Florida Administrative Code. Judicial review of a preliminary, 
procedural or intermediate ruling or order is gVailable if review 
of the final action will not provide an adequate remedy. Such 
review may be requested from the appropriate court, as described 
above, pursuant to Rule 9.100, Florida Rules of Appellate 
Procedure. 




