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CASE BACKGROUND 

St. Johns Service Company (petitioner or the utility) filed a 
petition for declaratory statement on December 29, 1998, concerning 
the applicability and effect of Section 367.171 (7), Florida 
Statutes, to its service arrangement with two not-for-profit 
homeowners associations that serve customers in Duval County. 
Staff's recommendation on the merits of this petition was deferred 
from the February 16, 1999, agenda at the petitioner's request. 
The petitioner also waived the 90-day statutory deadline in Section 
120.565(3), Florida Statutes. The utility filed an amended 
petition for declaratory statement on July 9, 1999. As discussed 
below, staff recommends the amended petition be granted in the 
affirmative. 
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DISCUSSION OF ISSUES 

ISSUE 1: Should the Commission grant St. Johns Service Company's 
amended petition for declaratory statement? 

RECOMMENDATION: Yes, the Commission should grant the amended 
petition for declaratory statement in the affirmative and declare 
that the service arrangement discussed below between the petitioner 
and the homeowners associations does not render St. Johns Service 
Company subject to the jurisdiction of the Florida Public Service 
Commission, and the provisions of Section 3 6 7 . 1 7 1 ( 7 ) ,  Florida 
Statutes, are not applicable because St. Johns Service Company is 
not a utility system whose service transverses the boundary of St. 
Johns and Duval Counties. (HELTON, MESSER) 

STAFF ANALYSIS: Pursuant to Section 120.565(1), Florida Statutes: 

[alny substantially affected person may seek a 
declaratory statement regarding an agency's opinion as to 
the applicability of a statutory provision, or of any 
rule or order of the agency, as it applies to the 
petitioner's particular set of circumstances. 

The petitioner is a water and wastewater company whose utility 
activities are regulated by St. Johns County. Among its customers 
are two homeowners associations that take bulk water and wastewater 
service from the util.ity. These homeowner associations, Sawgrass 
Homeowners Association VII, Inc. (SHA VII),' and Sawgrass 
Homeowners Association VIII, Inc. (SHA VIII),2 serve customers in 
Duval County (collectively referred to as SHA or the associations). 
The petitioner's point of delivery to the associations, however, is 
in St. Johns County. 

SHA VI1 is currently receiving service from the 1 

petitioner. 

2 SHA VI11 is not currently receiving service from the 
petitioner, but plans to do so in the future. For purposes of 
this recommendation, the recommended declaration assumes that SHA 
VI11 currently owns and operates distribution facilities to serve 
customers in Duval County. This assumption can be made because 
the legal analysis is the same regardless whether the homeowners 
association either currently serves or proposes to serve 
customers in Duval County using distribution and collection lines 
that it either owns now or plans to own in the future. 
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Coastal Operating Services, Inc., a contract operator, was 
created to perform all. maintenance, billings, collections, and turn 
on and turn offs for SHA. Though related to the utility, this 
contract operator is a separate corporate entity. A developer‘s 
agreement governs the relationship between SHA, the utility, and 
the contract operator. 

The question the petitioner wants resolved is whether Section 
367.171(7), Florida Statutes, requires the Commission to regulate 
the utility because of the service arrangement with the homeowners 
associations. The pertinent part of this statute provides: 

the commission shall have exclusive jurisdiction over all 
utility systems whose service transverses countv 
boundaries, whether the counties involved are 
jurisdictional or nonjurisdictional . . . . 

Section 367.171(7), Florida Statutes (emphasis supplied). The 
utility seeks an answer to this question because St. Johns Water 
and Sewer Authority‘s (the Authority‘s) attorney has recommended 
that the Authority refirain from actively regulating the petitioner 
until the Commission determines its jurisdiction has not been 
invoked by the service arrangement at issue here. 

Because of the unique arrangement between SHA, the contract 
operator, and the utility, there are several aspects of the 
developer‘s agreement. that should be brought to the Commission’s 
attention. Upon demand, SHA must transfer all of its utility 
facilities behind the point of delivery in St. John‘s County to 
petitioner. In the event the utility demands such a transfer, SHA 
will also transmit “appropriate” bills of sale to the utility. 
Although the utility does not serve customers in SHA‘s service 
area, each SHA customer must submit a standard application to the 
utility for approval. The contract operator will perform all 
billing and collection activities, and the contract operator will 
cut off service to customers who do not pay using the utility‘s 
policies and rules. In the event there are line losses in SHA‘s 
service area that are out of SHA‘s control, the utility will credit 
SHA so that the association is never charged for the lost water. 

Despite these unique provisions, staff recommends that the 
Commission declare that its jurisdiction under Section 367.171(7) 
has not been invoked based on the following facts alleged in the 
petition: The petitioner provides service exclusively to customers 
in St. Johns County. Only the homeowners associations own 
distribution and collection facilities in Duval County, which are 
operated by the contract operator. The contract operator performs 
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all maintenance, billings, collections, and turn on and turn offs. 
The homeowners associations receive service from the petitioner at 
a point of delivery in St. Johns County at a bulk rate approved by 
the St. Johns Water and Sewer Authority. The petitioner does not 
provide service to any active customer connections in Duval County. 
No customer connection charges, customer installation fees, 
developer agreements, or other contractual arrangements exist 
between any customers in Duval County and the petitioner other than 
the delivery of bulk service to the homeowners associations in St. 
Johns County. The petitioner does not own any lines or appurtenant 
facilities on the homeowners associations' side of the point of 
delivery. Under these facts, the service provided by the 
petitioner in St. Johns County does not transverse county 
boundaries. Thus, Section 367.171(7), Florida Statutes, does not 
act to invoke the Commission's jurisdiction over the utility in 
this particular circumstance. 

Staff's recommendation is consistent with the legislative 
intent behind Section 367.171(7), Florida Statutes. When the 
Legislature enacted this provision in 1989, it "intended to 
eliminate the regulatory problems that exist when utility systems 
provide service across political boundaries and are subject to 
economic regulation by two or more regulatory agencies . . . . " - In 
re: Petition of General DeveloDment Utilities, Inc., for 
Declaratorv Statement Concernina Reaulatorv Jurisdiction over its 
Water and Sewer Svstem in DeSoto, Charlotte, and Sarasota Counties, 
Order No. 22459, 90 F.P.S.C. 1:396 (1990). In this case, the 
petitioner serves only customers in St. Johns County, and its 
customers pay rates and charges regulated by only one regulatory 
authority. 

In addition, staff's recommendation is consistent with Town of 
Juviter v. Villaae of Teauesta, 713 So. 2d 429 (Fla. 4th DCA 1998). 
While Juviter concerned a different statutory scheme than the 
question before the Commission, it is relevant because the court 
had to address whether Jupiter operated a water system in Tequesta 
when Jupiter supplied Tequesta bulk potable water at a point of 
delivery. The court noted: 

Jupiter neither hooks up nor disconnects any customers 
within Tequesta; it has no pumps or meters within 
Tequesta; it reads no customer meters there; it sends no 
bills there; indeed it has no contact of any kind in 
Tequesta with any consumer of potable water. 

713 So. 2d at 431. Thus, the court concluded that: 
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[plroviding Tequesta with bulk potable water at a point 
of delivery does not, in our opinion, constitute actual 
operation by Jupiter within Tequesta's consumer service 
area. 

- Id. Similarly, since the petitioner has no direct relationship 
with actual consumers in Duval County, the petitioner does not 
provide service in Duval County. 

Based on the discussion above, staff recommends that the 
Commission answer the petition in the affirmative and declare, as 
requested by the petitioner, that the service arrangement described 
above between the petitioner and the homeowners associations does 
not render St. Johns Service Company subject to the jurisdiction of 
the Florida Public Service Commission, and the provisions of 
Section 367.171 (7), Florida Statutes, are not applicable here 
because St. Johns Service Company is not a utility system whose 
service transverses the boundary of St. Johns and Duval Counties. 
Any change in the facts as they are set out above may significantly 
alter or even void the Commission's declaratory statement. 

ISSUE 2: Should this docket be closed? 

RECOMMENDATION: Yes, if the Commission votes to dispose of the 
petition for declaratory statement, the docket should be closed. 

STAFF ANALYSIS: If the Commission answers the petition, a final 
order can be issued and the docket closed. 
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