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BELLSOUTH TELECOMMUNICATIONS, INC. 

REBUTTAL TESTIMONY OF ERIC FOGLE 

BEFORE THE FLORIDA PUBLIC SERVICE COMMISSION 

DOCKET NO. 0401 30-TP 

FEBRUARY 7,2005 

PLEASE STATE YOUR NAME, YOUR BUSINESS ADDRESS, AND 

YOUR POSITION WITH BELLSOUTH TELECOMMUNICATIONS, 

INC. (“BELLSOUTH”)- 

My name is Eric Fogle. I am employed by BellSouth Resources, Inc., 

as a Director in BellSouth’s Interconnection Operations Organization. 

My business address is 675 West Peachtree Street, Attanta, Georgia 

30375. 

ARE YOU THE SAME ERIC FOGLE THAT 

TESTIMONY IN THIS PROCEEDING? 

FILED DIRECT 

zc 

Yes. I filed Direct Testimony on January I O ,  2005. 

WHAT IS THE PURPOSE OF YOUR REBUTTAL TESTIMONY FILED 

TODAY? 

My testimony provides rebuttal to the direct testimony of KMC Telecom 

V, Inc. & KMC Telecom Ill LLC (“KMC”), NewSouth Communications 
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Corp. (“NewSouth”), NuVox Communications Corp. (“NuVox”), and 

Xspedius Companies (“Xspedius”), collectively referred to as “Joint 

Petitioners.” Specifically, I will address the following issue numbers, in 

whole or in part: 2-18 (Item 36), 2-19 (Item 37), 2-20 (Item 38), and 2- 

28 (Item 46). 

Q. DO YOU HAVE ANY PRELIMINARY COMMENTS? 

A. Yes. As I stated in my direct testimony, there are numerous 

unresolved issues in this arbitration that have underlying legal 

arguments. Because I am not an attorney, 1 am not offering a legal 

opinion on these issues. I respond to these issues purely from a policy 

or technical perspective. BellSouth’s attorneys will address issues 

requiring legal argument. 

Item 36; Issue 2-18: (A) How should line conditioning be defined in the 

Agreement? (B) What should BellSouth’s obligations be with respect to 

Line Conditioning? (Attachment 2, Section 2.212. f )  
b 

Q. MR. HAMILTON RUSSELL, 111, ON BEHALF OF NUVOX 

COMMUNICATIONS, INC. AND NEWSOUTH COMMUN tCATlONS 

CORP., STATES ON PAGE 24 OF HIS TESTIMONY, “LINE 

CONDITIONING SHOULD BE DEFINED IN THE AGREEMENT AS 

SET FORTH IN FCC RULE 47 CFR 51 -319 (a)(l )(iii)(A).” DO YOU 

AGREE? 
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A. No. Federal Communications Commission (“FCC”) Rule 

51.31 9(a)( 1 )(iii) provides a definition for line conditioning but the 

Triennial Review Order (“TRO”) clarifies this definition (in Paragraph 

643) by requiring line conditioning “that incumbent LECs regularly 

perform in order to provide xDSL services to their own customers.” The 

definition of line conditioning in the Agreement should be consistent 

with the TRO. Mr. Russell’s position ignores this fact as well as the 

FCC’s findings in the TRO. 

Q. MR. RUSSELL, ON PAGE 25 OF HIS TESTIMONY, STATES ”LINE 

CONDITIONING IS NOT LIMITED TO THOSE FUNCTIONS THAT 

QUALIFY AS ROUTINE NETWORK MODIFICATIONS.” PLEASE 

COMMENT. 

A. It is impossible to square Mr. Russell’s statement with the FCC’s 

findings in paragraph 643 of the TRO, where it specifically states the 

opposite: “Line conditioning is properly seen as a routine network 

modification that incumbent LECs regularly perform in order to provide 
b 

xDSL services to their own customers.” Thus, the Florida Public 

Service Commission (”Cornmission”) should reject the Joint Petitioners’ 

position. 

Q. FURTHER, ON PAGE 25 OF HIS TESTIMONY, MR. RUSSELL 

CLAIMS THAT A “’ROUTINE NETWORK MODIFICATION’ IS NOT 

THE SAME OPERATION AS ’LINE CONDITIONING’ NOR IS XDSL 
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SERVICE IDENTIFIED BY THE FCC AS THE ONLY SERVICE 

DESERVING OF PROPERLY ENGINEERED LOOPS.” PLEASE 

COMMENT. ~ 

The Joint Petitioners’ position is inconsistent with the TRO. For 

instance, the FCC defines a “routine network modification’’ in 

paragraph 632 of the TRO as those activities that incumbent LECs 

regularly undertake for their own customers.” In paragraph 643 of the 

TRO, the FCC further states that “[als noted above, incumbent LECs 

must make the routine adjustments to unbundled loops to deliver 

services at parity with how incumbent LECs provision such facilities for 

themselves.” BellSouth’s language is entirely consistent with the 

FCC’s ruling in the TRO on this issue, and, as stated in my direct 

testimony, in some situations exceeds the FCC’s requirements for line 

conditioning - 

WITH RESPECT TO ISSUE 2-18 (B), MR. RUSSELL, ON PAGE 26 
_la 

OF HIS TESTIMONY STATES THAT “IT IS NOT PERMISSABLE 

UNDER THE RULES FOR BELLSOUTH TO PERFORM LINE 

CONDITIONING ONLY WHEN IT WOULD DO SO FOR ITSELF.” 

It is impossible to reconcile this position with the FCC’s findings in 

paragraph 643 of the TRO where it expressly found that “line 

conditioning is properly seen as a routine network modification that 

incumbent LECs regularly perform in order to provide xDSL services 

4 



6 

7 

8 

9 

IO 

1 1  

12 

t3 

14 

16 

14 

18 

19 

20 

21 

22 

23 

24 

to their own customers.” (emphasis added). 

Q-. FURTHER, M-R. RUSSELL CLAIMS THAT DISCUSSING ‘“ROUTINE 

a. 

NETWORK MODIFICATION’ AS OCCURRING UNDER RULE 

51.319(a)(l)(iii) IS SIMPLY WRONG: THAT TERM DOES NOT 

APPEAR ANYWHERE IN RULE 51.31 9(a)(l)(iii).” PLEASE 

COMMENT. 

The FCC’s Routine Network Modification discussion, and its relation to 

Line Conditioning are clearly articulated in paragraphs 642-644 of the 

TRO. The very fact that the Rule 51.319(a)(l)(iii) may not mention the 

phrase “routine network modifications” does not negate the FCC’s 

express findings in the TRO. 

Item 37; Issue 249: Should the Agreement contain specific provisions 

limiting the availability of load coil removal to copper loops of 18,000 

feet or less? (Attachment 2, Section 2.722) 
I 

Q. MR. JERRY WILLIS, ON BEHALF OF NUVOX COMMUNICATIONS, 

INC. AND NEWSOUTH COMMUNICATIONS CORP., STATES ON 

PAGES 4-5 OF HIS TESTIMONY THAT “PETITIONERS ARE 

ENTITLED TO OBTAIN LOOPS THAT ARE ENGINEERED TO 

SUPPORT WHATEVER SERVICE WE CHOOSE TO PROVIDE.” 

PLEASE COMMENT. 

25 
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Q. 

A. 

BellSouth does not make any attempt to h i t  the services that the Joint 

Petitioners wish to provide over the loops that they purchase as UNE’s 

from BellSouth. However, BellSouth is only obligated by the TRO to 

provide line conditioning on loops at parity to what it does for itself. 

Competitive Local Exchange Carriers (“CLECs”) are then free to utilize 

that loop to support whatever service the CLEC chooses to provide. 

DO YOU AGREE WITH MR. WILLIS’ STATEMENT, ON PAGE 5 OF 

HIS TESTIMONY THAT “NOTHING IN ANY FCC ORDER ALLOWS 

BELLSOUTH TO TREAT LINE CONDITIONING IN DIFFERENT 

MANNERS DEPENDING ON THE LENGTH OF THE LOOP”? 

No. As I stated in my direct testimony, the TRO clearly states that 

BellSouth must perform the same line conditioning activities for CLECs 

as it does for its own retail customers. Therefore, BellSouth’s 

procedures for providing line conditioning to its retail customers is the 

same process and procedures that apply to the Joint Petitioners. For 

its retail voice service customers, BellSouth adds or does not add load 

coils depending on the length of the copper loop, as set forth in my 

direct testimony, and, consistent with the TRO, BellSouth has offered 

this same procedure to the Joint Petitioners. 

b 

Item 38; h u e  2-20: Under what rates, terms and conditions should 

BellSouth be required to perform Line Conditioning to remove bridged 

taps? (Attachment 2, Sections 2.42.3 & 2.12.4) 

6 



I Q. DO YOU AGREE WITH MR. WILLIS’ ASSERTION THAT REMOVAL 

2 

3 -  

4 

5 A. 

4 

7 

8 

9 

10 

11 

12 

13 Q. 

14 

15 

16 

17 A. 

18 

19 

20 

21 

22 

23 

24 

25 

OF BRIDGED TAPS IS INCLUDED IN THE DEFINITION OF LINE 

CONDtTIONIS\IG? 

No. If BellSouth routinely removed bridged taps for its own retail 

customers in order to provide xDSL services, then the removal of 

bridged taps for CLECs would be included in the TRO definition of line 

conditioning. As I stated in my direct testimony, because BellSouth 

does not routinely remove bridged taps for its own xDSL customers, 

such activity does not fall within the FCC’s definition of line 

conditioning in the TRO. 

DO YOU BELIEVE THAT BRIDGED TAP THAT IS LESS THEN 2,500 

FEET IN LENGTH SIGNIFICANTLY IMPAIRS THE PROVISION OF 

HIGH SPEED DATA TRANSMISSION? 

No. The policy of not removing bridged taps less than ?,500 feet 

(“Short Bridged Taps”) was established by both BellSouth and the 

CLECs through the industry shared loop collaborative. Both BellSouth 

and the CLECs in this collaborative would not have agreed to such a 

policy if they believed that failing to remove Short Bridged Taps would 

impair the provision of high speed data service. Additionally, this joint 

policy is consistent with industry standards for xDSL services, which 

recommend bridged taps on loops to be between 2,500 feet and 6,000 

feet in length. BellSouth’s line conditioning policies are consistent with 
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these standards. 

Ifem 46; lssue 2-28: Should the CLECs be permitted to incorporate the 

FastAccess language from fhe FDN and/or Supra interconnection 

agreements, respectively docket numbers 010098-TO and 001305-TP, for 

the term of this Agreement? (Attachment 2? Section 3.10.4) 

Q. MR. JAMES FALVEY, ON BEHALF OF THE XSPEDIUS 

COMPANIES, CLAIMS ON PAGE 17 OF HIS TESTIMONY THAT THE 

CLEC SHOULD BE PERMITTED TO INCORPORATE LANGUAGE 

AS STATED IN THE ISSUE STATEMENT FOR THE TERM OF TH 

AGREEMENT. PLEASE COMMENT. 

A. As I stated in my direct testimony, in light of recent FCC rulings, the 

Joint Petitioners cannot simply incorporate the rates, terms, and 

conditions contained in the Supra and FDN interconnection 

agreements relating to the provision of BellSouth’s FasPccessB 

S 

service when BellSouth is no longer the voice provider for the term of 

the future agreement. If the Joint Petitioners want the language from 

the Supra and FDN agreements, then they should adopt those 

agreements for the term of those agreements. However, these 

agreements are not “adoptable” because they are “frozen” pursuant to 

the Interim Rules Order, which expressly prohibits the adoption of 

“frozen” agreements. Further, what the Joint Petitioners are requesting 

is that they be able to “pick and choose” certain portions of other 

8 



1 carriers’ agreements and boot strap those provisions into a new 

agreement, This exact result was prohibited by the FCC in its recent 

decision requiring carriers to adopt an agreement in its entirety under 
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Section 252(i). Thus, even if’the Supra and FDN agreements were 

adoptable, the Joint Petitioners’ request for relief is prohibited by FCC 

rules. 
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8 Q. WHAT IS BELLSOUTH REQUESTING THE COMMISStON TO DO AS 

9 TO THIS ISSUE? 

10 

11  A, As I stated in my direct testimony, BellSouth’s obligation to continue to 

12 provide its FastAccess@ or DSL services when it is no longer the voice 

13 provider is currently being addressed by the FCC in BellSouth’s 

Emergency Request for Declaratory Ruling (“Emergency Request”), 

WC Docket No. 03-251. While BellSouth is asking the Commission to 

14 

15 

find, consistent with federal law, that BellSouth is not required to 16 

provide DSL transport or DSL services to a CLEC and its end users 

through any means other than BellSouth’s FCC tariff, at a minimum, 
b 

17 

18 

the Commission should defer further resolution of this issue untit the 19 

FCC reaches a decision on BellSouth’s Emergency Request. The 20 

Commission reached a similar conclusion in the FCCA Complaint 21 

addressing this exact issue. 22 

23 
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DOES THIS CONCLUDE YOUR TESTIMONY? Q. 

9 



I A. Yes. 


