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DOCKET NO. 990763-WU 
DATE: November 4. 1999 

On June 14, 1999, the utility filed a proposed tariff sheet 
requesting approval of a premises visit charge for visits requested 
by customers. The charge is proposed to be levied whenever a water 
customer requests that the water service be shut off for a short 
duration in order for the customer to make repairs to the 
customer's own water system. 

By Order No. PSC-99-1605-PCO-WU, issued on August 16, 1999, 
the Commission suspended the proposed tariff pending cost 
justification from the utility for the proposed amount of the 
premises visit charge. Staff received the cost justification from 
the utility on August 9, 1999. 

In the proposed tariff sheet filed on June 14, 1999, the 
utility stated that "this charge would be levied whenever a water 
customer of Colonial Manor Water System requests that their water 
service be shut off for a short duration ..." As stated earlier, 
the utility has three subdivisions: Colonial Manor, Colonial Manor 
Annex, Eastwood Acres and Holiday Mall. When staff inquired 
whether the utility is applying the charge for Colonial Manor 
subdivision or for the whole service area, the utility stated that 
it used "Colonial Manor" in the broad sense to refer to the whole 
service area, and the utility truly meant to apply the charge for 
the whole service area. On October 1, 1999, the utility filed an 
amended tariff sheet clarifying that the proposed premises visit 
charge applies for all customers of the utility. 
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DISCUSSION OF ISSUES 

ISSUE 1: Should the utility's amended tariff sheet filed on 
October 1, 1999, to collect a premises visit charge for visits 
requested by customers be approved? 

RECOMMENDATION: Yes, the utility's First Revised Sheet No. 20.3, 
filed on October 1, 1999 containing the premises visit charge for 
visits requested by customers should be approved. The new charge 
should become effective for service rendered on or after the 
stamped approval date of the tariff sheet, pursuant to Rule 25- 
30.475, Florida Administrative Code, provided customers have 
received notice. (CHU, CROSSMAN) 

STAFF ANALYSIS: Rule 25-30.345 ( 3 ) ,  Florida Administrative Code, 
permits utilities to assess charges for miscellaneous services. 
Specifically, "A utility may have other customer service charges. 
These are specified in the utility's tariff." 

The purpose of such charges is to provide a means by which the 
utility can recover its costs of providing miscellaneous services 
from those customers who require the services. Costs are therefore 
borne by the cost causer rather than by the general body of 
ratepayers. 

On June 14, 1999, the utility filed a proposed tariff sheet 
requesting approval of a premises visit charge for visits requested 
by customers. The charge is proposed to be levied whenever a water 
customer requests that the water service be shut off for a short 
duration in order for the customer to make repairs to the 
customer's own water system. 

The utility proposed a fee of $25 for the premises visit 
requested by customers because it requires two trips to facilitate 
the customer's request. One trip is needed to shut water off and 
one trip is needed to turn water service back on. The proposed $25 
fee is to recover the costs associated with the two trips. The fee 
will be levied when a customer requests a premise visit service. 
Based on the cost justification provided by the utility, the costs 
associated with this service include secretarial costs of $14.50, 
field visit costs of $12.10, and a regulatory assessment fee of 
$1.13 ($25 x 4.5%) for a total of $27.73. The secretarial costs 
cover the time spent on the telephone with customers regarding the 
request, documenting and preparing a work order for the scheduled 
appointment, and bookkeeping. The field visit costs cover the 
review of the work order for the scheduled visit, travel to and 
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ISSUE 2 :  Should this docket be closed? 

RECOMMENDATION: Yes, if no protest is filed by a substantially 
affected person within 21 days, this docket should be closed upon 
the issuance of a consummating order. If a timely protest is 
filed, the tariff should remain in effect with any increased 
revenues held subject to refund pending resolution of the protest. 
(CHU, CROSSMAN) 

STAFF ANALYSIS: Yes, if no protest is filed by a substantially 
affected person within 21 days, this docket should be closed upon 
the issuance of a consummating order. If a timely protest is 
filed, the tariff should remain in effect with any increased 
revenues held subject to refund pending resolution of the protest. 
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