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Re: PSC Docket No. 960725-GU - Proposed Rule 25-7.0335, F.A.C., 
Transportation Service 

Dear Mr. Sirmans: 

I am writing to respond to your letter dated February 25, 2000, as required by Section 
120.54(3)(e)4., Florida Statutes. You expressed concems about the Commission’s decision to give 
utilities the option of providing transportation service to non-residential customers when it is cost- 
effective to do so, about the provision that allows utilities to disconnect transportation service if the 
customer has no natural gas to transport, and about the cost-based fee a utility may charge customers 
for providing usage summaries. These concems are addressed below. 

The purpose of Rule 25-7.0335 is to require all investor-owned natural gas utilities to offer 
transportation service to all non-residential customers. This requirement follows the trend across 
the United States stimulated by Congress’s and the Federal Energy Regulatory Commission’s 
decisions to promote open access. The federal goal is to open up competition in the natural gas 
industry. The Commission followed this trend for non-residential customers, but decided against 
requiring utilities to offer transportation service to all residential customers because such an acrcys 
the board requirement would not be cost-effective. 
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customers, but a utility is authorized to provide this service if it is cost-effective. A utility may not 
choose to offer transportation service to residential customers if the cost of doing so would be 
greater than the provision of sales service. In making this decision, the utility would analyze the 
cost of the additional administrative functions necessary to provide transportation service. 
Because winters in Florida are historically mild, residential customers usually do not consume 
enough gas to make transportation service cost-effective to the utility or the customer. Only in 
cases where the residential customer consumes large quantities of gas because the customer has a 
large number of natural gas-consuming appliances would it be cost-effective for the utility to 
provide transportation service. Or, it may be cost-effective in gated communities, where there are 
commercial and large residential properties that use large amounts of natural gas. 

You also asked several questions about the cost-effectiveness criterion -- “[t]o whom is it 
cost-effective to transport the gas?;” “[wlho decides the parameters, the Public Service Commission 
or the utility?;” and “[wlhat criteria are to be considered when making this determination?” 
Subsection (1) requires that it must be cost-effective for the utility to transport gas because the 
Commission’s jurisdiction is over the utility. The Commission requires cost-effectiveness because 
higher costs mean higher rates. In addition, a transportation service that is not cost-effective could 
harm both the utility and the customer. That would be the case if a sales service customer had an 
average bill of $25 a month, yet it would cost a utility $30 a month to provide transportation 
service to the same customer, excluding the cost of gas. The utility would incur higher costs 
serving the customer, and the customer would incur higher costs, even without including the cost 
of the gas he would have to buy from another source. Conceming the parameters, the utility 
would develop a transportation service tariff for residential customers that it would bring to the 
Commission for approval. The Commission would approve the tariff only if it was cost-effective. 
The criteria that would be used to determine cost-effectiveness is a comparison of the costs of 
providing the transportation service to the benefits or revenues of providing the service. A utility 
cannot offer a service at a specific rate unless it is tariffed. 

Cost-effectiveness requirements abound throughout the Florida Statutes and Florida 
Administrative Code. Of the approximately 298 times the Legislature uses the term cost-effective 
or cost-effectiveness in the Florida Statutes (1999), it is defined only once. See Section 
377.709(2)(b), Florida Statutes (1999). Similarly, of the approximately 159 times the term cost- 
effective or cost-effectiveness is used in the Florida Administrative Code, it is defined only seven 
times. See Rules 25-6.0438(3)(~), 596-7.032(4) and (5), 62-302.300(12), 62-503.200(5), 62- 
504.200(5), 62-505.200(2), and 62-522.200(9), Florida Administrative Code. Moreover, in both the 
Florida Statutes and the Florida Administrative Code, the parameters and criteria for determining 
cost-effectiveness are rarely established. This is because the determination of cost-effectiveness is 
fact-intensive, and goveming parameters or criteria are not necessary. It is well understood that the 
determination of cost-effectiveness is a balancing of the costs against the benefits received. 
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The Commission disagrees that subsection (1) of the proposed rule vests unbridled discretion 
in the agency. This subsection merely establishes the Commission’s policy choices conceming the 
transportation of natural gas. The rule requires utilities to transport gas for all non-residential 
customers, and imposes the condition of cost-effectiveness upon transportation service offered to 
residential customers. The only discretion in subsection (1) is a utility’s option of providing 
transportation service to residential customers, an option that utilities have always had. The 
Commission simply codified that option, along with the condition that the service must be cost- 
effective. 

Next, you inquire about paragraph (2)(a) of Rule 25-7.0335. In particular, you express a 
concem about the provision that allows a utility to “disconnect service to the customer or provide 
natural gas under its otherwise applicable tariff provision” if a customer’s marketer, broker, or agent 
fails to provide the customer with natural gas. You asked, “[ulnder what circumstances would the 
utility disconnect?” If a customer elects transportation service, the utility is obligated only to 
transport the natural gas that the customer obtains through other means. If the customer has no 
gas to transport, there is no service for the utility to perform for the customer. Therefore, the 
Commission determined that the utility should have the right to disconnect service if the 
customer’s gas supply does not arrive at the city gate. However, the Commission recognized that 
it may be less costly for the utility to obtain additional gas supply for the customer instead of 
disconnecting service due to the cost of sending personnel to the customer’s location to physically 
disconnect service. Once again, the Commission has provided the utilities with discretion to use 
when offering transportation service to their customers. This discretion, however, is not without 
parameters. Paragraph (2)(a) requires the utility to include in its tariff the criteria for 
disconnection and the altemate choice of providing natural gas. The tariff must be approved by 
the Commission before it can become effective. As long as the utility treats all customers in the 
Same manner, the utility should have the discretion to either obtain supply or disconnect service. 
In practice, because utilities do not want to lose revenues from their customers, utilities take the 
necessary actions to find gas for transportation customers who have not obtained gas on their 
O W .  

Finally, you commented on the provision in paragraph (2)(c) of Rule 25-7.0335 that a utility 
“may charge a cost-based fee” for a historical monthly usage summary. This provision gives 
utilities the authority to charge a cost-based fee for this service. You asked, “[ulnder what 
conditions would the utility charge this fee?” A utility is not required to charge this fee. However, 
if a utility chooses to do so, it must set out the terms, conditions, and charge for this fee in its tariff, 
which must be approved by the Commission before it can become effective. The utility must apply 
this tariff to all customers in a similar fashion. This tariff would give transportation customers the 
requisite notice of the fee they would be charged for the usage summary. 

I hope that this letter resolves your stated concems about proposed Rule 25-7.0335, F.A.C. 
The comment period and time for requesting a Section 120.54 hearing have now expired. Since no 
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comments were filed and no hearing requested, the Commission plans to soon file the rule for 
adoption. 

Sincerely, 

Mary &e Helton 
Associate General Counsel 

cc: PSC Docket File 
Cheryl Bulecza-Banks 
Craig Hewitt 
Wayne Makin 


