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BEFORE THE FLORIDA PUBLIC SERVICE COMMISSION 

FARMTON WATER RESOURCES, LLC 

DOCKET NO. 021256-WU 

APPLICATION FOR ORIGINAL WATER CERTIFICATE 

IN VOLUSIA AND BREVARD COUNTIES 

REBUTTAL TESTIMONY OF CHARLES W. DRAKE, P . G .  

State your name and address. 

Charles W. D r a k e ,  P .G. ,  Hartman & Associates, Inc., 201  E. 

Pine Street, Orlando, Florida 32801. 

Have you previously provided testimony in this proceeding? 

Yes. I provided direct testimony. 

Mr. Drake, what is t h e  purpose of this testimony? 

To provide responsive testimony to witnesses for t h e  

protestants as contained within their direct testimony. 

What would you like to first address? 

I would like to first address the testimony of Ms. Raynetta 

Curry Grant, the City of Titusville's Water Resources 

Director. 

First, the City of Titusville's service area does not 

include the Farmton Water Resources proposed certificated 

area.  Second, in order to provide service to Farmton Water 

Resources, Titusville would have to reach an agreement with 

Brevard County on service. 
4 

On page 2 of 5 of her  testimony, lines 19-23, and page 3 of 

5 lines 1-6, she states that the City will meet all its 
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Q. 

A. 

projected needs. This is contradicted by the next statement 

that the City has applied to the SJRWMD f o r  a new wellfield 

in order to meet projected demands. Therefore, it is not 

clear from this statement as to whether the sustainable 

capacity of the City's current wells is capable of meeting 

8 

the projected demands, or if additional s u p p l y  is needed. 

Do have other concerns? 

Yes. On page 2 of 5 lines 11-16, Ms. Grant  s t a t e s  t h a t  the 

City is well positioned to meet the potable needs of any 

communities in the vicinity of the City's service area t h a t  

are not served by the County or other municipality. This 

does not address the City's ability to provide potable water 

within the requested certificated area of Farmton Water 

Resources. Also in Ms. Grants direct testimony, on page 4 

of 5 lines 17-23 she states that the City of Titusville is 

in a good position to meet the potable water needs of 

northern Brevard County. I do not agree with this, 

specifically in reference to the Farmton Water Resources 

area, in that the City currently does not have any 

facilities constructed that could provide po tab le  water. 

This includes the water treatment facilities. It is 

unlikely that the City could provide potable water at a 

reasonable c o s t  to customers in northern Brevard County when 

t h e  potable water would have to be pumped from the City's 

Garden Street plant into northern Brevard County, versus the 
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Q. 

A. 

Q. 

A. 

water being pumped and treated locally. Her proposal to 

meet the needs for water service in this area would 

therefore be very costly, many times the costs which service 

by Farmton would entail. 

What about h e r  statement on that same page about the City 

and County working together on supplying water to new 

development? 

Certainly, the City cou ld  do that. But, so to could Farmton 

Water Resources, and more cost effectively, given that 

Farmton would be closer to northern Brevard County than the 

City. 

Does Ms. Grant mention the SJRWMD Water Supply Plan? 

Yes, she does. This is a plan that the District develops by 

consulting with existing water utilities to gain an 

understanding of the demands that are known, or are 

projected within their service area. It is n o t  a definitive 

document that describes where the demands will be, or the 

quantity that will be needed, and that those are the only 

possible demands and quantities. Publication of the Plan 

does not preclude anyone from requesting a consumptive use 

permit. Chapter 40C-2 is quite clear on the requirements of 

getting a permit, and just because it is not included in the 

Plan does not mean that it is not appropriate, permittable, 

or in the public interest. Therefore, any implication that 

j u s t  because the Farmton Water Resources utility is not in 

# 
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A. 

Q. 

A. 

the Plan, does not mean that it is not permittable. 

Is there anything else in Ms. Grants’ testimony that should 

be addressed? 

Yes, she states on page 5 of 5 lines 16-18 that the new 

water utility proposed by Farmton Water Resources would n o t  

be in the public interest. The public interest test is not 

defined i n  Chapter 373, Florida Statutes, nor in the SJRWMD 

rules. The City has not provided any documentation to 

support the claim that the City could provide retail potable 

water service to the proposed Farmton service area, much 

less that it c o u l d  do so at a reasonable cost or rate. The 

City recently received another request for additional 

information ( R A I )  from the SJRWMD on the groundwater flow 

modeling related to their pending permit application. 

What did the SJRWMD request? 

There are three areas of interest to the SJRWMD. The f i r s t  

is that the City needed to provide detailed groundwater flow 

modeling that more accurately simulated the proposed 

withdrawals. Next, the district asked f o r  a revised 

wetlands monitoring plan based upon the predicted surficial 

aquifer impacts. Third, the City had proposed to use 

recharge wells that would inject water from another area  

into the Area IV wellfield and supposedly mitigate or 

prevent the surficial aquifer drawdowns. The SJRWMD has 

concerns with the use of recharge wells. 

i 
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Q .  

A. 

Q .  

A. 

Q. 

A. 

In your opinion, what is the SJRWMD concerned with? 

As with any groundwater withdrawal, they are concerned that 

no adverse impacts occur to environmental features in the 

area, such as wetlands, water bodies, etc. They are 

concerned t h a t  there are no off-site impacts, or adverse 

impacts to land use, among other things. 

Do these RAI questions speak to those concerns? 

Yes, the City has not demonstrated that adverse impacts will 

not occur. They have proposed an impact avoidance scheme 

that could cause wetland impacts at the point of withdrawal 

and the City has not shown that impacts will not occur due 

to the wells that would pump water to recharge the surficial 

aquifer. The City a l s o  has not presented an acceptable 

wetland monitoring plan to the district. 

Based upon these concerns, is Farmton Water Resources better 

able to avoid the potential impacts that the SJRWMD is 

concerned about? 

Yest Farmton Water Resources has much more land available in 

which to construct a dispersed wellfield. That means they 

can build more wells, spaced further apart, and pump them at 

a lower rate such that the impacts could be avoided. 

Because they own the wetlands, monitoring and mitigation 

will be more efficient. There are also two wetland 

mitigation banks contained in the requested certificated 

area. The ability of Farmton Water Resources to locate and 
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manage a wellfield in their certificated area is far better 

than the City of Titusville. 

Q. What is the concern relative to the adverse impacts to 

wet lands ? 
+ 

A. The predicted impacts to the surficial aquifer, and 

therefore the wetlands, is considered to be adverse if the 

drawdown is greater than around 0 . 3  feet. This can be 

avoided by spreading out the wells over larger area. The 

same is true for preventing the upconing of salt water. 

Q. Who then i n  your opinion, would be a better steward of the 

water resources? 

A. In my opinion, Farmton Water Resources would be the far 

superior provider of water because they have significantly 

more land area in which to develop groundwater supplies, and 

have a vested interest in not causing adverse impacts to 

their lands, wetlands and silviculture operations. Also, 

they must protect the permitted wetland mitigation banks 

that are on the property. By being able to site the wells 

over a larger area than Titusville could and being able to 

move those wells relatively easily if needed, thereby 

avoiding impacts to the wetlands. 

Q. To your knowledge, will the retail potable water wells 

require a permit from the SJRWMD, Brevard County, or Volusia 

County? 

A. If the combined average annual daily flow is less than 

CWD/sma/Ol.0036.003/corresp/Rebuttal Testimony-cwd.doc 
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A. 

Q. 
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100,000 gallons per day, and t h e  t o t a l  pump capacity is less 

than 1,000,000 gallons per day, and no well diameter is 6 

inches or greater, then no consumptive use permit is needed. 

A water well construction permit f o r  wells less than 6 

i nches  in diameter  would be needed from either Brevard or 

Volusia County. If the well is 6” in diameter or greater, 

then a water well construction permit would be needed from 

t h e  SJRWMD. 

If the proposed bulk water s u p p l y  wells are to be 

constructed, would they r e q u i r e  a consumptive use permit? 

Yes, because they would trip the criteria that I just 

desc r ibed ,  they would need a CUP. 

Does this conclude your Rebuttal Testimony? 

Yes. 

* 
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